luukku 23: herkkujen joulupöytä

Muutama hetki vielä ja on joulu! En voi väittää etteikö touhua riittäisi vielä huomisellekin, mutta on se joulutunnelma kuitenkin salakavalasti jo hiipinyt meille muutama päivä sitten. Yrityksen ja erehdyksen kautta oon tänään tehnyt vielä viimeiset laatikot, yöllä paistuu kinkku ja huomenna kypsytellään päivän mittaan karjalanpaistia ja punajuuripaistosta. Nälkä kasvaa vähitellen jo ruokia ajatellessa.

Joulupöydän menun suunnittelin jo hyvissä ajoin etukäteen, ja kirjoitin sen ylös sekä itselleni että pöytään laitettavaksi. Suurin osa herkuista on samoja kuin viime vuonna, niistä oma lempparini on bataattilaatikko. Uutuutena kokeilen poronlihaa ja suklaa-tiramisujälkiruokaa. Jälkiruoka valmistuu suklaakermasta, tiramisu-rahkasta, kahvista ja pipareista. Namnam! Toinen kokeiluni oli työkaverin reseptillä valmistunut saaristolaisleipä, josta tuli aivan herkkua. Tää ei ole pelkästään joulun juttu, joten kokeilkaa ihmeessä joku kerta!

Saaristolaisleipä 3kpl
 
1 l piimää
75g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja
 
Lämmitä piimä miedolla lämmöllä kattilassa kädenlämpöiseksi.
Liuota piimää joukkoon hiiva.
Mittaa sekaan vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat.
Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa.
Taikina jää melko löysäksi.
Kohota taikinaa noin tunti.
Voitele kolme leipävuokaa ja täyte vuoat taikinalla noin puolilleen.
Anna kohota noin tunti niin että taikinan tilavuus tuplaantuu.
Paista 175 asteessa noin tunti.
Hieman ennen valmistumista voitele leivät siirappivedellä (1 dl vettä ja 1/2 dl siirappia).

Marimekon Kuusikossa-kuosi on tänä syksynä ihastuttanut niin kovasti, että se pääsee joulupöytämme kattauksen päärooliin. Kokeilin kahta erilaista versiota, liinalla ja ilman, mutta päädyin mahdollisimman yksinkertaiseen ja vähäeleiseen vaihtoehtoon. Askartelin vielä pöydän päälle lamppuun roikkumaan muutaman paperihaitareista tehdyn ympyrän, ja yllätyksekseni niistä tuli tosi hauskat. Inspiraation sain Iittalan ympyröistä ja sydämistä, nämä vaan syntyy itse tehtynä lähes ilmaiseksi pelkästä paperista ja liimasta. Kyllä nyt kelpaa aloittaa herkuttelu!

0 Comments

  1. Nams. Meillä on huomenna tiedossa saaristolaisleivän paistamista 🙂 Se on ihan superhyvää ja kuuluu olennaisesti jouluun! Ihanaa joulua!

    Vastaa
    • Melina / Minishow joulukuu 27, 2013

      Mä kokeilin saaristolaisleipää ihan ekaa kertaa, mutta eipä varmasti jää viimeiseksi kerraksi!

      Vastaa
  2. Katariina joulukuu 24, 2013

    Hyvää joulua teille 🙂

    Vastaa
  3. *riikka* joulukuu 24, 2013

    Herkullisen kuuloinen menu ja kaunis kattaus teillä. Meillä mennään aika perinteisillä niin menun kuin kattauksenkin suhteen. Rauhallista joulunaikaa teille ♥

    Vastaa
    • Melina / Minishow joulukuu 27, 2013

      Perinteinen toimii munkin mielestä oikein hyvin! Perusruokien lisäksi on sitten hauska kokeilla jotain pientä extraa, jos aika ja into riittää.

      Vastaa
  4. Seija joulukuu 24, 2013

    Kaunista joulua ♡Tosi kaunis kattaus 🙂

    Vastaa
  5. Johanna joulukuu 24, 2013

    Teillä on kyllä kaunis kattaus. Oikein ihanaa joulua <3

    Vastaa
  6. Jenni / Juhlahuuma joulukuu 31, 2013

    Ihana kattaus ja niin valoisa!! 🙂 Meilläkin herkuteltiin ystävän tekemällä saaristolaisleivällä, ja meni kerralla koko leipä 😀

    Vastaa
    • Melina / Minishow joulukuu 31, 2013

      Oi saaristolaisleipä oli ihanaa! Sopis myös kesäpiknikille oikein hyvin!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.