Tauko somesta?

Yllätin itseni viikonloppuna ajattelemasta, että tauko sosiaalisesta mediasta, ja kännykkäriippuvuudesta yleensäkin, tekisi tosi hyvää! Olisi varmaankin aika tyhjää ja outoa niinä hetkinä, kun ei ole mitään tekemistä etkä voisi turvautua selailemaan instagramin kuvavirtaa – esimerkiksi jonottaessasi pitkän kassajonon häntäpäässä tai istuessasi yksin työpaikan kahvipöydässä. Aivan varmasti kaipaisin ystävieni lyhyitä videopäivityksiä, sisustuskuvia jotka saa huokailemaan ihastuksesta ja facebookin tilapäivityksiä, jotka ihan oikeasti herättää ajattelemisen arvoista keskustelua. Ilman kännykkää en tietäisi uutisistakaan mitään, sillä luen nykyään etenkin Hesarista mielenkiintoisimmat artikkelit päivän luppohetkinä puhelimen näytöltä, muunlaiseen uutisten seuraamiseen ei oikein tunnu olevan aikaa. Oma aika tarkoittaa nykyään useimmiten Netflixiä tai Yle areenaa, ja uskonkin että tv:n aika on seuraavien sukupolvien myötä mennyttä. Siirtyisinkö puhelimesta takaisin kirjojen pariin vai tarkoittaisiko mediatauko pidempiä yöunia? Tulisiko ilman blogia urheiltua enemmän tai keksisinkö somen tilalle jonkun muun aikaa vievän harrastuksen, ja olisiko se yhtään sen parempi?

Se, mikä sai minut ajattelemaan koko asiaa, oli hetki jolloin huomasin koko ajan haaveilevani jostakin uudesta hankinnasta, koska olin ensin selannut instagramia ja heti sen jälkeen saanut vähintään kymmenen uutta ideaa, kuinka ratkaista sisustuksemme ongelmakohdat tai kuinka piristää tylsää vaatekaappiani. Aloin ärsyyntyä kun huomasin, että raha todella ratkaisee, ja lähes kaikki ihailemani inspiraation lähteet ovat panostaneet omaan ympäristöönsä niin suuria summia, ettei tavallisella ihmisellä tule koskaan olemaan mahdollisuutta tavoitella samaa – oli kyse sitten tuolin tai käsilaukun ostamisesta. Kauneimmat sisustukset ovat joko täynnä designia (ja onhan se vaan aika paljon helpompaa sisustaa tyylikkäästi ajattomilla klassikoilla kuin kertakäyttötavaralla) tai toisessa ääripäässä, oivaltavasti rakennettuja kierrätyskoteja, jollaiseen lopputulokseen pääsee käytännössä vain kuluttamalla puolet elämästään tekemällä löytöjä ympäri nettiä ja kirpputoreja. Harva kaunis koti tai inspiroiva tyyli on ihan vahingossa syntynyt, vaan oli tuotteet sitten hankittu mistä tahansa, tyyligurut ovat käyttäneet ison osan ajastaan tyylin pohtimiseen ja luomiseen. Somessa kaikki näyttää niin helpolta ja tavoiteltavissa olevalta, mikä aiheuttaa juuri sen, etten itsekään enää tiedä, mikä lopulta on mahdollista ja mikä ei, mikä on tavallista ja mikä sosiaalisen median luomaa harhaa tavallisesta.

Oletteko te koskaan löytäneet itseänne haaveilemasta jostakin sellaisesta, joka ei välttämättä ole edes kovin realistinen tavoite? En tiedä, tulenko koskaan lopulta pitämään pidempää taukoa somesta, ihan jo siksikin että yleensä olen sopinut parin kuukauden yhteistyöt yritysten kanssa etukäteen, mutta someajan vähentäminen olisi varmasti vähintä, mitä voisin tehdä. Onnistuisikohan sekään? Ahdistumisesta en voi puhua, mutta myönnän kyllä että ajatukset somen herättämästä haluan sitä ja tätä ajatusmaailmasta tuntuu juuri nyt ärsyttävän, toivoisin itse olevani kaiken sen yläpuolella. Olen helposti innostuva luonne, ja minkä tahansa kivan diy-ohjeen tai ihanan uuden kaulahuivin nähtyäni ajattelen helposti, että miksipäs ei. Ja siinä se ongelma piileekin, aika ja raha on rajallista, mielikuvitus ei vain aina sitä tahdo ymmärtää.

5 Comments

 1. Hennao 2 marraskuun, 2017

  Olet aivan oikeassa. Internetti pursuilee kaikkea ihanaa ja inspiroivaa. Meillä tällä hetkellä talon rakennus käynnissä ja tokihan haaveilen tulevan kotini olevan todella kaunis, jossa design valaisimet valaisevat pimeänä syksynä ja pepun alla on himoitut ikiklassikot. ÄRSYTTÄÄ, kun varsin hyvin tiedän, että persnahka ei sellaista kestä. Tokihan pikku hiljaa voi ostella ja herätä rahoja kasaan, mutta seon todella pitkässä kuusessa. Olisi kiva saada kaikki heti nyt, että se uusi koti olisi heti ”täydellinen”

  Vastaa
  • Melina 2 marraskuun, 2017

   Kuulostaa niin kovin tutulta! 😀 Kuvittelin raksa-aikana, että meilläkin olisi jäänyt erikseen oikein sievoinen sisustusraha rakentamisen jälkeen, mutta hah kuinkas kävikään, kaikki hupeni kiinteiden materiaalivalintojen myötä. Huonoin päätös, jonka olen tehnyt on se, etten ostanut ennen muuttoa mitään. Kuvittelin, että kaikki olisi kivempi ostaa sitten uuteen, ja pidin parin vuoden ostolakon huonekaluissa. Noh, eipä sitä rahaa yhtäkkiä olekaan laittaa ihan kaikkeen, joten se pikkuhiljaa olisi toiminut paremmin.
   Tsemppiä raksalle!

   Vastaa
   • Henna 3 marraskuun, 2017

    Hehh. Sama täällä. En ole NELJÄÄN vuoteen ostanut nykyiseen kotiin juuri mitään,jotta rahaa on sitten uuden kodin juttuihin. Juuu. Se raha menikin tosiaan kodin materiaaleihin. olisi kyllä pitänyt ostaa niitä ”jakkaroita” pikku hiljaa, niinkuin sanoitkin.

    Vastaa
 2. Tiia - Littlebigthings 2 marraskuun, 2017

  Viime aikoina ärsyttänyt itseäkin tää kokoaikainen puhelimen kyttääminen. Häiritsee jo keskittymistä esim kouluhommiin kun koko ajan luuri piippaa ja sitten löydät taas itses surffailemasta jostain henkkamaukan sivuilta. Ja pahinta, se syy miksi oikeesti harkitsen sometaukoa, muutamat facebookryhmät missä oon provosoitunut niin raivon partaalle viime aikoina! Oon kysyny iteltäni usein viime aikoina että onko tää nyt sit tän arvoista…

  Vastaa
  • Melina 2 marraskuun, 2017

   No tämäpä! Mä oon lopettanut seuraamasta facen ryhmiäkin, kun niihinkin saa kulumaan aikaa ihan tuhottomasti. Pahin on kuitenkin insta, josta löytyy joka päivä ihan liian paljon kaikkea, mitä ei pitäisi missään nimessä nähdä ellei halua päättyä konkurssiin 😀

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.