Ongelmia keittiössä!

Ja isoja ongelmia onkin, sillä k-a-i-k-k-i on vielä päättämättä, ja sähkömiehet ja putkarit on aloittaneet hommansa tontilla – ilman keittiö-, kodinhoitohuone-, vessa- tai yhtään mitään muitakaan suunnitelmia! Eipä siinä muuten mitään, mutta tässä vaiheessa pitäisi yleensä tietää, mihin kohtaan haluaa vesipisteet, mihin kohtiin laitetaan pistorasioita, liesi, jääkaappi jne sekä millaista yleisvalaistusta meillä on suunnitteilla. Niko on noin suunnilleen piirtänyt sisätiloihin ja ulkoverhoukseen spotteja, lisännyt varauksia mahdollisille tulevaisuuden muutoksille ja karkeasti hahmotellut keittiön ja kodinhoitohuoneen koneiden paikkoja. Jos suunnitelmiin ei tule isoja muutoksia, niin kaikki varmaan menee ihan hyvin näillä suunnitelmilla, mutta toisaalta meillä on vielä yksi keittiön villikortti tsekkaamatta, ja sehän tarkoittaa sitä, että lopullinen suunnitelma voi olla mitä tahansa.

Olemme nyt kysyneet keittiötarjoukset kahdesta paikasta, Domukselta ja Kalustetukusta. Kalustetukun ovimateriaali olisi juurikin sitä nanopinnoitteista mattavalkoista, josta jo aiemmin teille mainitsin, ja Domukselta ovet tulisi melko samanlaisina, mutta ilman nanoa. Nanopinnoitteen etu tulee ilmi varmastikin arjen touhuissa, kun kaappien pinta kestää käyttöä paremmin ja pysyy helpommin siistinä – esim sormenjäljet eivät siinä näy, ja pienet naarmut on helppo korjata lämmön avulla. Yleensäkin päällystetyissä ovissa kuitenkin hieman mietityttää se, kerääkö pinnoitekalvon saumakohdat itseensä likaa, ja onko kaapinovissa muutaman käyttövuoden jälkeen ruma tumma viiva kauttaaltaan. Onko teillä näistä kokemuksia? Maalattu puu taas on sekin lähes kaikkien mielestä ollut huono valinta, kun pinta on niin arka kolhuille ja jopa esim kahvinkeittimen höyrylle, joka voi saada maalipinnan kupruilemaan. Maalattu ovi on myös reunoiltaan aina aavistuksen pyöristetympi, mikä tarkoittaisi keittiöseinän kohdalla väljempiä rakoja ja vähemmän modernia ilmettä.

keittio2 keittio1

Uunin vasemmalle puolelle olemme suunnitelleet kulmakaappia, joka löytyisi ainoastaan tuolta Kalustetukusta. Hintaa sille yhdelle laatikostolle tuli päälle tonnin verran, mikä on melko paljon, mutta käytännöllisyydessään se oli ehdottomasti paras mahdollinen ratkaisu kulmakaapiksi. Päätimme, ettemme tällä kertaa halua niemekkeeseen baarijakkaroita, koska ruokapöytä sijoitetaan ihan niemekkeen viereen. Näin saamme vielä muutaman kaapin lisää säilytystilaa, vaikkakin kaappien syvyydessä joutuu jonkun verran tinkimään, ettei niemekkeen koko kasva liian massiiviseksi. Kaappiseinälle haluamme ylös myös yhdet lisäkaapit sillä ajatuksella, että sinne saa piiloon  kaikkea vähän tarpeettomampaa, sellaista mikä ei ole käytössä päivittäin. Ei sillä, koitamme kyllä karsia kaiken turhan tavaran ennen muuttoa pois, niin että uuteen kotiin saisimme mahdollisimman kompaktin määrän tavaraa ja vaatetta. Turhaan sitä itselleen rakentaa valtavia kaappitiloja vain sitä varten, että ne voisi täyttää tavaralla, jolle ei meidän arjessa löydy jatkuvaa käyttöä.

Isolle kaappiseinälle, vesipisteen lähelle olemme suunnitelleet niin sanottua aamiaiskaappia eli oven taakse piilotetaan mikro, kahvinkeitin ja muut päivittäiset käyttötavarat, niin että keittiön työtasot jäävät tyhjiksi ja siistimmiksi. Aamiaiskaappeihin on nykyään saatavilla sisääntaittuvaa kaapinovea, mutta budjetin paukkuessa kaikilta osilta yli, ei erikoisesta taittomekanismista tekisi mieli maksaa lähes tuhatta euroa! Vieläpä kun käytännön kokemusta tuosta uudesta mekanismista ei ole, itse asiassa ei ole kellään tutullakaan, joten hieman epäilyttää kuinka se arjessa toimii. Nyt kaipailisinkin teiltä kaikenlaisia vinkkejä keittiön suhteen. Suosituksia jonkun tietyn materiaalin käyttämisestä kaapinovissa? Tai entäs tasot? Ja oletteko todenneet jonkun keittiötoimittajan edulliseksi ja hyväksi? Kaikki ruusut ja risut on tervetulleita tässä vaiheessa kun asiat on vielä suunnitteluvaiheessa.

8 Comments

 1. Elina 22 elokuun, 2016

  Meillä on keittiössä kiiltävät valkoiset maalatut puuovet ja muutama pieni kolhu ovissa on jo vuoden asumisen jäljiltä. Tasoina meillä on keittiössä ”kivitasot” ja ne on ollut loistavat, helpot pitää puhtaana (aiemmassa kodissa meillä oli vaaleat puutasot ja ne oli ekan vuoden jälkeen jo ihan naarmuilla/aika ikävän näköiset. Puutasot kyllä vaatii hiomisen ja uuden pintakäsittelyn varmasti vuoden tai kahden vuoden välein, jos haluaa ne pitää siistinä ja kivan näköisenä.

  Vastaa
 2. Sofia 22 elokuun, 2016

  Noi aamiaiskaappien sisääntaittuvat ovet ovat ehdoton valintani. Ihan mahtavat. Meillä on tällähetkellä sellainen keittiössämme kun rakensimme vastikään ja aijomme kyllä seuraavaankin asuntoon sen hommata. Suosittelen.

  Vastaa
 3. Tuulis 22 elokuun, 2016

  Moi, saako kysyä mimmonen sisus teillä on suunniteltu tuohon kaappiin mikä on osittain tason päällä, vai onko se yksi osa aamiaiskaappia? Meille tulossa samanlainen ja vähän vielä mietin mitä tulee pitämään sisällään…tuleeko teille mimmonen liesituuletin? tasosta nouseva?
  Nanopinnoite tulossa meidänkin oviin ja tasoksi haluan ehdottomasti mustaa kiveä, maksaa mitä maksaa 😀

  Vastaa
 4. Vivi 23 elokuun, 2016

  Me jätimme aikanaan koko kulman keittiössä käyttämättä. Eli laatikot aukeavat molemmilta sivuilta normaalisti ja kulmassa on muutamien senttien levyiset peitelistat. Meillä on suht iso keittiö ja siksi jos vähänkään epäröi tilojen riittävyyttä, varmaan kulmamekanismia kannattaa hyödyntää. Itse inhosin edellisen asunnon karusellia. 🙂 Lisäksi suunnittelijamme ehdotti roskislaatikkoa altaan viereen eikä alle, kuten ehkä on tavallisempaa. Näin on ollut kätevää jos altaan äärellä touhuaa, ei tarvitse olla väistämässä roskikseen pyrkivää. Muuten sain vinkkejä esim. siitä, että kannattaa huomioida yleiskoneen helposti saatavuus/mahtuvuus laatikkoon. Laminaatti tasona on toiminut ja maalattuihin kaapinoviin niitä sormenjälkiä jää (ilman mitään käsittelyjä) kuten joskus aiemmin kommentoinkin.

  Vastaa
  • Kit 26 elokuun, 2016

   Le Mans -kulmamekanismi on toimiva! Meillä Puustellin keittiö, joka on todella laadukas.

   Vastaa
 5. Marge 29 elokuun, 2016

  Meidän viime vuonna asennettu keittiö on Noblessan suoralinjaista ja vetimetöntä Line N-mallistoa. Olen ollut tyytyväinen helppohoitoiseen pintaan (mattalaminaatti) sekä optisen valkoiseen väriin. Myös tasona on 16mm valkoinen täyslaminaatti, jossa ei näy mitkään jäljet.

  Tähän päädyttiin, koska maalattua valkoista ei kukaan keittiökauppias suositellut juuri noiden naarmujen vuoksi lapsiperheeseen. Myös järkevään hintaan saatu seinällinen makuuhuoneen kaapistoja ja tuo markkinoiden ainoa optisen valkoinen väri kallistivat päätöksen Noblessaan.

  Vastaa
 6. Keittiö 30 elokuun, 2016

  Puoli vuotta sitten tehtiin keittiöremppa ja ollaan oltu super tyytyväisiä, kannatti suunnitella hyvin 🙂 Valkoiset mattaovet on pysyneet tosi hyvinä. Kulmakaappi jäi meilläkin laittamatta eikä olla sitä kaivattu. Kivitaso yhdellä seinällä vesipisteen luona (ei tarvii stressata roiskeista ym) ja puuta muualla lämpöä tuomaan. Mikrosementtiseinä tehosteseinänä hellan takana olevalla seinällä on ihan huippu 🙂

  Vastaa
 7. Minna 31 elokuun, 2016

  Minäkin suosittelen Puustellia. Meillä koko talon kaapistot sieltä. Jo ihan runkolevytkin huomattavasti vankemmat kuin Kalustetukulla.
  Varatkaa aika Puustelliin Villelle. Kokenut suunnittelija, osaa todella perustella miksi mitäkin kannattaa/ei kannata tehdä/laittaa. Ja se asiakaspalvelutaito… ihan huippu!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.