Kokemuksia valkoisesta keittiöstä

Tiesimme jo rakentamisen alusta asti, että uuteenkin kotiimme tulee valkoinen keittiö. Toivoimme keittiötä, joka ikään kuin sulautuisi seiniin eikä erottuisi perinteisenä keittiönä muusta sisustuksesta. Kaksitasoisessa kodissa joutuu keittiön leveydestä usein tinkimään, etenkin jos talon kokonaisneliöt halutaan pitää suht kompaktina. Yksitasoiseen kotiin olisin puolestaan tehnyt puusta ison, kalustemaisen keittiön, mutta näin pienessä keittiönurkkauksessa kuin meillä on, valkoinen toimii loistavasti.

Koska keittiö aukeaa yleistiloihin, oli valkoisiin kaapinoviin paras yhdistelmä valkoiset kodinkoneet, jotka integroitiin kalusteovilla mahdollisuuksien mukaan. Uunia emme saaneet järkevästi mahtumaan niemekkeeseen, joten lopulta se nostettiin seinälle, ja samalla lisäsimme integroidun mikron kokonaisuuteen. Monessa muussakin kohtaa jouduimme luopumaan alkuperäisestä ajatuksesta, esimerkiksi kattotuuletinta emme enää talon välikaton valmistuttua saaneetkaan kokonaan upotettua ja siksi kattoon jäi ruma kotelointi, ja keittiön allaskin jäi upottamatta kun taso ja allas tulivat eri paikoista. Rakentamisessa on niin paljon huomioon otettavia asioita, että aikaa selvittelyyn kuluisi valtavasti, jos kaikessa pyrkisi täydellisyyteen. Sen lisäksi kannattaa muistaa, että kaikenlaiset pienetkin valinnat tuntuvat tärkeiltä rakentamisen aikana, mutta menettävät kummasti merkitystään, kun talo on valmis ja siinä asutaan – toteamus pätee ainakin hektistä lapsiperhearkea elävän näkökulmasta.

Meidän keittiö on Domuksen Muoto-keittiö täysmattapintaisella Liitu-ovella. Muoto-keittiön idea on vetimettömyys, joka on toteutettu metalliurilla pystysuorina linjoina ovien välissä. Näin toteutettu keittiö on kestävämpi ja pitkäikäisempi kuin perinteinen vetimetön ovi, joka avautuu oven yläreunan urasta. Hana on Tapwellin, allas Franken, kaikki kodinkoneet Boschin ja taso ohutta 12mm täyslaminaattia.

Kuinka helppoa valkoista keittiötä sitten on pitää puhtaana? Edellisen kotimme kiiltäväpintaiseen laminaattioveen verrattuna mattapinta vaatii enemmän pyyhkimistä, mutta ei puhtaanapito muuta vaadi kuin rätillä pyyhkimisen tasojen siistimisen yhteydessä. Joitakin kertoja olen tummempia sormenjälkiä saanut hinkata ihmesienellä tai jynssätä valkoisesta liedestä kattilanjälkiä, toistaiseksi kaikki lika on kuitenkin lähtenyt ja keittiö on edelleen valkoinen. Laminaattitaso on ollut meille sopivan huoleton, sillä sen kanssa ei ole tarvinnut olla ollenkaan tarkka, tahrat irtoaa pyyhkimällä vielä pidemmänkin ajan kuluttua. Myös musta allas on tuntunut huolettomalta valinnalta, ja samalla helppojen ratkaisujen linjalla jatkaa musta hanakin.

Muutama pieni homma meillä on vielä viimeistelyä vaille valmis (kuten yläsokkelin asentaminen ja aamiaiskaapin puisen taustalevyn kiinnittäminen), mutta keittiö on ollut kokonaisuutena toimiva ja helppohoitoinen. Vaikka se välillä tuntuukin hieman pieneltä, mahtuu kaappien sisuksiin juuri tarvittava määrä astioita ja ruokatarvikkeita – tuleepahan pidettyä paikat järjestyksessä, kun turhaa tilaa ei ole.

4 Comments

 1. TEPSU 8 heinäkuun, 2018

  HEippa, onko keittiön ovien pinta pysynyt klommottomana ja naarmuttomana? Itse kun olen niin tarkka, niin mietin että miten ilmeisimmin maalattu? pinta kestää lapsiperheessä 🙂 MIETITÄÄN JUURI OVIA KEITTIÖÖN… KORKEAKIILTOISIA EI MISSÄÄN NIMESSÄ KUN NIIDEN KANSSA LÄHTEE JÄRKI, MUTTA MATTAVALKOISET MAALATUT KIINNOSTAA 🙂

  Vastaa
  • TEPSU 8 heinäkuun, 2018

   oho. en tajua miksi tuli capslockit kun omalla koneella ne pikkukirjaimia! 🙂

   Vastaa
   • Melina 8 heinäkuun, 2018

    Blogissa on jokin bugi ja kommenttikenttä näyttää isot kirjaimet hassusti 🙂

    Vastaa
  • Melina 8 heinäkuun, 2018

   Oviin ei ole tullut mitään naarmuja tai muita jälkiä! Meillä on kalvo-ovi, ei siis maalattu. Itse olen ystäviltäni kuullut, ettei maalattu ovi kestä niin hyvänä kuin laadukas kalvo-ovi. Maalatuista ovista voi kolhiintuessa lohjeta maalia kun taas kalvo on ja pysyy, etenkin jos se on kiinnitetty niin että kalvo kääntyy oven taustapuolelle.

   Meillä oli edellisessä kodissa Kvikin korkeakiilto-ovet ja kuuden vuoden käytön jälkeen ne edelleen olivat kuin uudet!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.