Betoniset istutusaltaat

Etupihan projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että talon maalaukset on lähes valmiit julkisivun puolelta ja betoniset istutusaltaat on saaneet sisuksiinsa kivet ja istutukset. Istutusaltaista tuli lopulta juuri sellaiset kuin toivoimmekin – simppelit, riittävän isot ja helppohoitoiset.

Meillä oli alusta saakka ajatus tehdä etupihalle jonkinlainen muurattu istutusallas, mutta tarkkaa paikkaa tai kokoa emme olleet vielä päättäneet. Kivetysalueen suunnittelun myötä aloimme päätyä koko ajan isompiin istutusaltaisiin, koska muuten etupiha olisi pelkkä valtava, tasainen kivetetty alue. Sellaisenaan se olisi voinut olla aavistuksen tylsähkö, joten isompi istutusallasalue tuntui lopulta hyvältä idealta.

Jaoimme altaan kahteen osaan ja teimme niiden väliin pienen porrastuksen tuomaan ilmettä. Altaat muurasimme käyttäen HB-Betonin kevytsoraharkkoja (harkoista saatu alennusta osana kaupallista yhteistyötä) ja pinta tasoitettiin betonilaastilla. Altaiden pohjalle laitettiin kangasta estämään rikkaruohon leviämistä, ja vain istutuskohtiin kaivettiin kuopat mullalle. Altaiden seinämät vielä suojattiin varmuuden vuoksi sisältäpäin styroxilla, jotta säävaihtelut eivät niin herkästi olisi rikkomassa muurauksia ja aiheuttamassa halkeamia altaisiin.

Moni teistä jo tietääkin, etten ole mikään viherpeukalo ja siksi yleensä suosin kaikissa kasveissa helppohoitoisuutta – sekä edullista hintaa siltä varalta, jos kasvit joutuu uusimaan useampaan kertaan. Istutusaltaiden päämateriaaliksi halusimme kiven, joten suurimmaksi osaksi altaat on täytetty isohkolla seulanpään kivellä. Lisäksi nostimme yhden ison kiven alempaan altaaseen pystyyn ja istutimme muutamia vihreitä sinne tänne. Ylempään altaaseen laitoimme riippapihlajan ja alppiruusun, alempaan hieman luonnonheinää ja kolme rohtokatajaa.

Seuraavaksi istutusaltaat saa vielä muutaman kohdevalon korostamaan istutuksia, ja toivottavasti pian saadaan myös pihan ilmeen viimeistelevä kivetys tehtyä. Projektien valmistuttua ei tiedossa ole enää tälle kesälle muita isompia hommia, vaikka omakotitalossa varmaan aina saisi halutessaan olla tekemässä jotain. Jos pihakivetyksen tekeminen itse kiinnostaa tai on teille ajankohtaista, kannattaa ensi viikosta eteenpäin seurata tiiviisti instastoorejani. Niihin yritän kerätä mahdollisimman monipuolisesti juttua projektin etenemisestä reaaliajassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.