Arjen hallintaa

Miten on arki lähtenyt rullaamaan, kaikki varmaan jo olette kuitenkin palanneet töihin? Täällä oltiin erityisen onnellisia viikonlopusta, koska meidän pihaan saapui kolme isoa kasaa multaa ja niihin liittyen hommaa riittää. Toinen projekti, joka on lähtenyt vihdoin etenemään, on parveke, johon asennettiin viikonloppuna pohjamateriaaleja (materiaaleja, koska itselläni ei ole hajuakaan, mitä ne oikealta nimeltään ovat!). Parveke on jo niin pitkään ollut keskeneräinen, että sen valmistuminen lähitulevaisuudessa tuntuu todella isolta edistysaskeleelta.

Edistysaskelista ei voida puhua arjen rytmin hakemisessa, sillä jälleen tänään havahduin vasta illalla siihen että huomenna olisi taas hoito- ja työpäivä. En ole vielä löytänyt minkäänlaista rytmiä siihen, kuinka toimia – hoitoreput on melkein joka aamu pakkaamatta ja lopulta saavumme päiväkodille noin varttia myöhemmin kuin olin suunnitellut. Päätin tänään, että alan heti huomisesta eteenpäin tekemään listoja ihan kaikista muistettavista asioista, jotta oma arki helpottuisi. Muista ostaa Minealle toiset kurahousut, käy läpi lasten ulkovaatevarastot, tilaa molemmille uudet lenkkarit, laita kiertoon vanhoja vaatteita, osta pipoja ja pese vanhoja kenkiä.. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta onneksi kaiken ei tarvitse olla valmista heti, ainakin niin olen yrittänyt itselleni vakuutella stressin välttääkseni.

Tekemisen paljoutta harmitellessani olen joskus pohtinut, millaisen kuvan annan itsestäni blogissa. Vaikutanko stressaantuneelta, perfektionistilta tai kireältä? Yleensä kun totuus on se, että tehtävälistani kasvaa juuri siitä syystä että elämässä aina löytyy jotain paljon mielenkiintoisempaa tekemistä kuin ne arkiset velvollisuudet ja to-do-listat, enkä loppujen lopuksi ihan kauheasti jaksa murehtia niitä töitä, joita voi siirtää tulevaisuuteen. Paljon tärkeämpää on tehdä kivoja asioita, jotka tapahtuvat juuri siinä hetkessä ja saattavat jopa olla ainutlaatuisia, se kun todella on niin että kerran tässä vaan eletään.

Onko teillä hyviä vinkkejä siihen, kuinka hallita omaa tehtävälistaa mutta silti viettää stressitöntä arkea? Itse yritin joskus noudattaa periaatetta ”jos homma vie alle vartin, tee se heti”, mutta loppujen lopuksi epämiellyttävämmät hommat vain kasaantuvat kuitenkin kun niiden tekemistä välttelee viimeiseen asti. Listojen laatiminen kyllä jo itsessään auttaa, mutta siinäkin on omana ongelmanaan se, että listoilla on yleensä tapana kasvaa samaa tahtia kun niitä saa lyhennettyä alkupäästä. Toisaalta voisin jatkaa myös vanhalla hyväksi havaitulla tekniikalla ”tee listoja, mutta älä aikatauluja niiden suorittamisesta”. Ei ehkä toimi eteenpäin työntävänä voimana, mutta on varma tapa välttää turha stressi!

4 Comments

 1. Meiju 21 elokuun, 2018

  Mä olen huomannut, että yksinkertaisin tapa arjen hallintaan ja esim kodin siistinä pysymiseen on simppeli: olla kotona ? Kun koko ajan mennään paikasta toiseen, niin koti on vain huoltoasema eikä tavarat ehdi mennä paikoilleen (itsehän ne sinne menee ?) tai pyykit puhdistu .. tai ainakaan ehdi kaappiin asti. Meillä on raksahommat vaiheessa ja tehdään niitä joka ilta töiden jälkeen, mutta silti arki on leppoisinta pitkään aikaan. Toki lapset on kasvaneet (eskari ja 3v) mutta eivät kyllä vielä kotitöissä juurikaan auta. huomaan lasten nauttivan kotona olemisesta ilman erityisempää ohjelmaa ja kun on pakko olla kotona, että voin välillä auttaa miestä pihahommissa, niin koti pysyy siistinä ja mieli aika hallittuna. Lasten pk reput yms pakkaan kun laitan heitä unille / odotan että nukahtavat. ihanaa syksyä!

  Vastaa
  • Melina 21 elokuun, 2018

   No tämä on kyllä niin totta! Etenkin huomaan, että koti räjähtää käsiin jos itse olen illalla jossain ja palaan vasta silloin kun on jo aika laittaa lapset unille.
   Teillä on muuten ihan samanikäiset lapset kuin meillä 🙂 Ja samoin, hyvää syksyä!

   Vastaa
 2. Vivi 22 elokuun, 2018

  Meillä alkoi täysin uusi arki kun palasin viime viikolla reilun kolmen vuoden jälkeen töihin. Kaksi lasta on nyt siis koulussa ja yksi hoidossa. Vielä arki tuntuu uudelta ja aika väsyttävältäkin. Illat menevät nopeaan. En ole edes vielä pohtinut koska meillä esim.siivotaan? Sen päätiin, että pyykit pyritään hoitamaan arkena. Joka ilta vaan vähintään koneellinen pesuun. Mikään ei ole niin tylsää kuin pyykinpesu viikonloppuna. Silloin on muutakin mielekkäämpää tekemistä. Kaupassa pyritään käymään kerran viikossa ja sekin arkena. Yleensä iltaisin on vielä pakko tarkistas wilma-viestit ja päiväkodin ohjelma, koska aika usein on jitain extramuistettavaa, eväitä, saappaita ym…
  Näin meillä vielä toistaiseksi toimitaan.
  Mukavaa syksyä!! 🙂

  Vastaa
  • Melina 22 elokuun, 2018

   No huh, teillä on aivan uudenlaista opettelua siis edessä! Itselle tämä jo menee jonkun verran rutiinilla, suurimmaksi osaksi tulee sähellyksiä vain siksi että en aina jaksa olla kovin järjestelmällinen näissä asioissa. Ehkä pitäisi enemmän suunnitella ja ottaa rutiineiksi asioita niin kuin esim teilläkin kuulostaisi olevan. Kovasti tsemppiä arjen pyörittämiseen!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.