kylässä lauantaina & pohdintaa maitoallergiasta

Lauantaiksi meidät oli kutsuttu ystäviemme luo grillaamaan hieman pohjoisempaan Keski-Suomeen. Aluksi olimme aivan kahden vaiheilla ottaako Minea mukaan ajatellen lähes tunnin ajomatkaa suuntaansa ja viimeaikaista vierastamista, mutta päädyimme lähtemään matkaan koko porukalla. Onneksi teimme niin sillä matkat sujui tällä kertaa erinomaisesti eikä vierastamisesta ollut tietoakaan. Päinvastoin, tyttö touhusi kuin kotonaan juosten pitkin pihoja ja leikkien ties millä tavaralla, jonka pihapiiristä sattui löytymään. Mahtavaa huomata, että Minea on taas oma iloinen ja sosiaalinen itsensä!

Kaiken kaikkiaan vierailumme oli aika pikainen käynti syömässä ja vaihtamassa kuulumiset, mutta mukavaa oli (niin kuin yleensäkin kaikki, mikä katkaisee kivasti arjen rutiinit :)). Kaveripiirissäme hyvin harvoilla vielä on lapsia (niitä kyllä tuntuu tulevan vähitellen enemmän ja enemmän), joten aika useinkin meidän kyläilyt nykyään menee kaavalla käydään moikkaamassa ja jätetään loppukansa jatkamaan iltaa yöhön. Eikä siinä mitään, tällä iällä ei kovin montaa vapaaehtoista yövalvomista vuodessa jaksaisikaan ;). Ja eikö niitä lapsiakin hankita osittain myös siksi, että toivotaan muutosta senhetkiseen elämänrytmiin?
 
Olen pääsääntöisesti tahtonut pitää tämän blogin hyvin positiivisella linjalla ja kirjoitellut melko arkisista asioista (kaikilla kun varmasti niitä huonojakin päiviä löytyy omastakin takaa), mutta tänään on pakko jakaa muutama päänvaivaa aiheuttava ajatus. Tällä hetkellä en nimittäin yhtään tiedä missä meillä mennään Minean maitoherkkyyden suhteen. Kuvittelin kaiken olevan selvää, kun verikoe näytti negatiivista maitoallergialle, mutta muutamana iltana ollaan jälleen otettu takapakkia. Ensin ulos tuli maitoon tehty iltapuuro (aina ennen puuro on tehty veteen), ja tänään kokeilimme pienen määrän laktoositonta maitojuomaa sillä tuloksella, että ensin meni maha sekaisin ja sitten oksennettiin.
Nyt tuntuu siltä, että vaikka testit näyttäisi mitä, on Minealla oltava jonkinlainen yliherkkyys maitoa kohtaan. Jotain lääkäri puhuikin jostain maitoproteiineista ja ties mistä, mutta itse haluaisin varmuuden asiasta ennen kuin tieten tahtoen alamme mitään ainesosaa Minean ruokavaliossa välttämään. Ruoanlaitossa meillä käytetään tälläkin hetkellä maitoa normaalisti eikä Minea reagoi siihen mitenkään, joten mistään kovin vakavasta tuskin on kyse..? Vai voisiko kaikki olla ihan vain normaalia tottumattomuutta ja menisi ohi muutamassa päivässä? Vastaavista kokemuksista en ole lähipiirissäni kuullut, mutta kun lapset ovat niin ykslöllisiä kaiken suhteen.
Hankala asiaa on arvuutella suuntaan tai toiseen eikä kovin montaa kokeiluakaan viitsisi tehdä. Etenkin ennen hoidon aloitusta elokuussa olisi kiva saada selkeyttä asiaan, ja niin toivon tapahtuvankin ensi kuussa neuvolan ja neuvolalääkärin yhteydessä. Jos jollain teistä on jakaa neuvoja tai kertoa omia kokemuksia niin kuulen niitä oikein mielelläni!

0 Comments

 1. Omppu 10 heinäkuun, 2013

  Silloin puistossa kerroinkin vähän meidän tarinaa, eli meilläkään ei ole allergiaa, mutta jotain yliherkkyyttä mun mielestä kyllä. Meillähän neiti on alkanu vasta tässä parin kk sisään pyytämään välillä juomaksi maitoa, muuten on menty piimällä 🙂 alkuun gefilusta ja nyt luomuna. Ruuanlaitossa maito menee luomuna. Tässä meidän tarinaa, jos et vielä lukenut: http://omenankuoressaonreika.blogspot.fi/2013/06/ruoka-asiaa.html?m=0

  Vastaa
  • Melina / Minishow 10 heinäkuun, 2013

   Muistankin ton sun postauksen ja ajattelin seuraavaks kokeilla jotain luomutuotetta. Ensin haluttiin vaan kokeilla se laktoositon. Toivotaan että olisi meidänkin ongelmaan niinkin yksinkertainen ratkaisu kuin luomu, Minea kun kuitenkin ruoissa sietää tavallista maitoa.

   Vastaa
 2. Anonymous 10 heinäkuun, 2013

  Ensinnäkin kiitos mukavasta blogista!Olen kahden maitoallergisen tytön äiti ja neuvoisin menemään heti yksityiselle allergialääkärille. Me emme koskaan saaneet apua neuvolasta, suositeltiin unikoulua ym. Saimme ihanan lääkärin, jonka avulla monia allergioita on löytynyt. Kummallakaan verikokeet eikä allergia-testit ole näyttäneet allergioita. Yksin allergia-asioiden pähkäily on vaikeaa ja elämä välillä huonoine yöunineen todella raskasta.

  Vastaa
  • Melina / Minishow 10 heinäkuun, 2013

   Naapurini sanoi samaa, ettei heilläkään allergia näkynyt verikokeessa. Toinen vaihtoehto näin pienelle taitaa olla se altistuskoe, jonka kyllä pystyy mielestäni näin kotikonsteinkin tekemään. Kokeilen vielä tota Ompun neuvoa luomusta ja sitten on varattava uusi aika lääkärille.

   Vastaa
 3. Anu 10 heinäkuun, 2013

  Kaikilla ei vaan näy testeissä ne, vaikka olis pahastikin allerginen!

  Vastaa
  • Melina / Minishow 10 heinäkuun, 2013

   Näin olen nyt kuullutkin joten täytyy vielä neuvolakäynnillä viimeistään kysellä, millä muilla keinoilla asiaa voi selvittää.

   Vastaa
 4. Kippuralla 16 heinäkuun, 2013

  kolmen maito(ja moni)allergikon äitinä komppaan, ei ne aina näy testeissä. millaista maitoa tähän saakka olette käyttäneet, jotain tuttelia/imetys? itse varmasti jatkaisin sillä samalla maidolla jos oireita ei tule, kerta ruuan seassa ei aiheuta mitään oiretta (ihan varmoja?) niin itse en uskoisi suoranaisesta allergiasta olevan kyse. Silloin reagoidaan maitoon ihan kaikessa, eikä ole väliä onko se esim juustoa/jugurttia/makaroonilaatikkoa munamaidolla. Monille käy kypsennettynä maito, tai hapanmaitotuotteet, muttei juotuna :)Nyt vaan jätätette hetkoksi maidot vähemmälle niin vatsa saa aikaa rauhoittua.

  Vastaa
  • Melina / Minishow 16 heinäkuun, 2013

   Meillä on ollut käytössä äidinmaidonkorvike Nan2 jolla ainakin yöt nukutaan rauhallisesti. Nan3 maitojuoma ja tilkka tavallista maitoa tai hapanmaitotuotetta sai tytön levottomaksi ja heräilemään ja itkeskelemään öisin. Nyt maidon antamisen jälkeen muutaman päivän päästä tuli jälleen iho-oireet takaisin ja suupieli meni kuivaksi ja punaiseksi. Mutta toi sun neuvo on varmaan just se mitä meiän kannattaakin tehdä eli välttää kypsentämätöntä maitoa nyt jonkin aikaa. Ei sillä altistuskokeellakaan taida niin väliä olla, kun tilanteen näkee itsekin aika selkeästi..

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.