Helppo pataleipä

Itse tehty leipä on melkein yhtä hyvää kuin vasta leivottu pulla, monet varmasti sanoisivat että jopa parempaakin. Meillä on leivottu jos minkälaisia sämpylöitä, leipiä ja patonkeja vuosien saatossa, mutta leipien ykkönen on aina ollut pataleipä. Sekoittelet vain ainekset illalla keskenään ja aamulla saat uunituoretta, rapeakuorista leipää. Usein hiivaleivonnaisten ”ongelmaksi” koetaan kohotusaika, taikinan vaivaaminen ja jauhojen lentäminen sinne sun tänne, mutta tämä leipä ei vaadi käsien likaamista, ja kohottaminenkin hoituu yön aikana. Laittakaahan leipä ensi viikonloppuna kokeiluun, ette varmasti tule pettymään!

PATALEIPÄ

7 dl vehnäjauhoja (tai osa esim sämpyläjauhoja)

2 tl suolaa

0,5 tl kuivahiivaa

3,5 dl lämmintä vettä

Sekoita jauhot, suola ja hiiva. Lisää joukkoon lämmin vesi ja sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. 

Kaada taikina pöydälle ja pyörittele se palloksi – älä vaivaa – ja ripottele halutessasi päälle sormisuolaa/siemeniä. Anna kohota 30 minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteiseksi, laita kannellinen pata uuniin jo ennen lämmittämistä ja anna olla noin 20 minuuttia. Laita leipä pataan (voit sipaista öljyä padan reunoille ja pohjaan) ja paista 30 minuuttia kansi padan päällä. Ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.